четвер, 7 травня 2020 р.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПЛАНУ-КОНСПЕКТУ З ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Виготовлення ляльки «Янгол»

Мета:

Навчальна: активізувати інтерес дітей до історичних витоків свят і обрядів календарного циклу в Україні; дослідити етнографічний матеріал про традиції та технології виготовлення ляльки «Янгол»; розширення знань дітей щодо виготовлення та оформлення ляльок; вміння користуватися інструкційно-технологічними картками.

Виховна: виховувати любов, бережливе ставлення до надбань української культури, прагнення до збереження народних традицій; формувати звичку завершувати почату справу під час проведення практичних робіт; відповідальне ставлення до навчання, охайність та суворе дотримання правил безпеки праці.

Розвиваюча: сприяти розвитку умінь і навичок щодо виготовлення ляльок; розвивати відчуття форми та матеріалу, тактильну й зорову пам’ять, довільну увагу.

Завдання: виготовлення ляльки «Янгол» за прикладом.
Тип заняття: комбіноване.
Об’єкт праці: лялька – «Янгол».
Наочність: зразки готових ляльок, картинки та зразки зі зображенням українських народних ляльок, мультимедійна презентація: «Виготовлення ляльки «Янгол», декілька варіантів інструкційно-технологічної картки: «Виготовлення ляльки «Янгол», книги та альбоми про українські народні іграшки.
Інструменти та матеріали: паперові серветки різних кольорів, шматочки тканини (натуральної/штучної/синтетичної, нової/старенької, цупкої/м’якенької, однотонної/нарядної/різнобарвної, в смужку/клітинку/крапочку/квіточку, прозорої/блискучої тощо; клаптики будь-якого розміру, з яких можна робити ляльку)  нитки (бавовняні та вовняні), наповнювач для голови (дрібне ганчір’я, вата або лляна кужіль), ножиці, кулькові ручки для оформлення обличчя ляльки.
Хід заняття
І. Організаційний момент.
1. Привітання з гуртківцями;
ІІ. Перевірка домашнього завдання.
Керівник гуртка. Нещодавно ми з вами вивчали тему «Українська народна іграшка», говорили про національні традиції виготовлення іграшок, про ляльку та її роль у бутті українського народу. Ви вивчали конструкцію, традиційні способи та технологічні прийоми виготовлення іграшок. Зокрема, вузлових ляльок. Зараз ми перевіримо, наскільки добре ви засвоїли матеріал. Дайте відповіді на мої питання:
1. Яке значення для наших предків мали ляльки у давнину?
2. З яких матеріалів робили ляльок наші предки у далекому минулому?
3. Які бувають ляльки за способом виготовлення?
ІІІ. Актуалізація опорних знань.
Керівник гуртка. Нам відомо, що таке іграшки та яке важливе місце в житті людини вони посідають.
Мозковий штурм
Скажіть мені, будь ласка, а хто з вас створював коли-небудь іграшку власноруч?
Проблемне запитання
Як ви вважаєте? Чому потрібно вивчати традиції народних іграшок?
(Прогнозовані відповіді гуртківців: 1,2,3 – зручними засобами комунікації)
Керівник гуртка. Так, через гру та іграшку ви пізнаєте світ, відбувається ваша соціалізація у суспільстві. (Коли дитина самостійно виготовляє іграшку за народними традиціями, у неї формуються основи цілісної народної культури через розвиток історичної пам’яті, розвиваються її творчі здібності, абстрактне мислення, уявлення. Також створення дитиною такої іграшки розвиває моторику пальців (відповідно, розвиває і частину мозку, що відповідає за мовлення малюка). Створюючи іграшки за народними традиціями, граючись ними ви долучаєтесь до набутків творчої спадщини українського народу.
Тож сьогодні ми з вами долучимося до світу цікавого заняття – виготовлення ляльок за народними традиціями.

Отже, тема нашого заняття звучить так: «Виготовлення ляльки «Янгол»Завданням нашого заняття є на основі зразків, виготовити за прикладом ляльку «Янгол».
Гра «Асоціації»
(Потрібно написати слова, які виникають при слові: «Янгол»)
(Прогнозовані відповіді: небо, мир, добро, ніжність, крила, краса, чистота, людяність, світлий, свято, Святий Миколай, діти, свічка, зірки, пісні, коляди, церков, німб, охоронець, захисник, хранитель, руки…)
ІV. Викладання нового матеріалу.
Керівник гуртка. Все вірно! Ангели: (давньо-грецькою  άγγελος, «ángelos» – «вісник, посланець»; українською - «янголи, анголи»; білоруською – «анёл»; болгарською - «ангел»; угорською - «аngyal»; німецькою - «Engel»; словацькою - «anjel»; хорватською - «аngel»; польською - «anioł»; чеською  – «anděl») - найближчі до людей. У релігійному культі: – надприродні духовні істоти, створені Богом; посередники між Богом і людьми. Зображуються звичайно у вигляді юнака (або жінки) з двома крилами для означення швидкості, з якою вони прагнуть виконати волю Бога в різних частинах Всесвіту, адже у всьому є присутність Божа. Вони оголошують наміри Бога, наставляють людей до доброчесного й праведного життя.
Сьогодні я хочу запропонувати вам зробити іграшку - ляльку «Янгол», котра може бути подарунком (для сестрички чи братика, для матусі чи татуся, для родини, для України, для Світу). А може бути прикрасою вашої кімнати.
На мою думку, Янгол є дуже цікавою іграшкою. У давнину, янголів робили з різних матеріалів - соломи, тканини або паперу. Зазвичай, такі іграшки робились зі стареньких шматочків натуральної тканини. Під час роботи над ними не потрібні голки, а подекуди і ножиці, тож таких можуть самостійно виготовляти навіть маленькі діти (якщо дорослі заздалегідь заготують для них матеріали - шматочки тканини потрібного розміру та нитки). Тому й вам, пропоную теж дотримуватись цієї традиції, адже з натуральними тканинами працювати набагато легше і приємніше, ніж із штучними та синтетичними. Якщо ви будете створювати янгола, як елемент декору, то цілком доречним буде використання органзи, мережива, стрічок, люрексу, атласу, шовку, жакарду тощо. Зараз є багато варіантів виготовлення янголів із тканини та ниточок.
Передусім потрібно налаштуватися на те, що зараз робитимете щось дуже важне – як перед важливою подією у вашому житті. Зосередьтесь й уявіть собі свого Янгола. Бажаю вам натхнення, успіху, плідної праці.
V. Практична робота.
Вступний інструктаж: Керівник гуртка. Приготуйте будь ласка, всі потрібні матеріали для виготовлення янгола, котрі є у вас у вільному доступі. Це можуть бути паперові серветки різних кольорів або клаптики тканини (натуральної / штучної / синтетичної, нової / старенької, цупкої / м’якенької, однотонної / нарядної /різнобарвної, в смужку / в клітинку / в крапочку / в квіточку, прозорою / блискучою тощо; клаптики будь-якого розміру, з яких можна робити ляльку),  нитки (бавовняні та вовняні), наповнювач для голови (дрібне ганчір’я, вата або лляна кужіль) ножиці, кулькові ручки, олівці для оформлення обличчя ляльки. Пропоную під час роботи, дивиться мультимедійну презентацію «Виготовлення ляльки «Янгол» або працювати самостійно, за інструкційно-технологічними картками «Виготовлення ляльки «Янгол» (див. Додаток 1).
Якщо, ви будете робити Янгола зі серветок, тоді пам’ятайте, що паперові серветки – чарівний матеріал! Легкий і піддатливий у роботі й водночас дуже крихкий. Тому, працювати з ними потрібно досить обережно. Зараз, я пропоную вам стати на деякий час чарівниками та створити Янгола для себе, чи подарунок для ваших близьких.
Перед тим, як почати роботу, згадайте щось добре, приємне, гарне, тому що ваш настрій обов’язково передасться вашої лялечці, вона буде мати саме таку вдачу.
Поточний інструктаж: Над виготовленням ляльки «Янгол» діти працюють самостійно. У процесі роботи контролюю дітей, слідкую за правильністю виконання. Якщо виникають питання – відповідаю, допомагаю.
Заключний інструктаж:  По закінченню роботи, обговорюємо типові помилки,  котрі виникали, й ще раз нагадую, що потрібно робити, задля уникнення ускладнень під час роботи над Янголом. Правильність виконання перевіряють діти самостійно за інструкційно-технологічною карткою «Виготовлення ляльки «Янгол». Відмічаю гуртківців, котрі краще та швидше всіх впорались з роботою.
VІ. Закріплення нового матеріалу
«Мікрофон»
Керівник гуртка. Ось ви й упоралися з роботою. Ваші Янголи готові.
1. Що нового ви дізнались сьогодні на занятті?
2. Створюючи Янгола, я пам’ятаю, що…
VІІ. Оформлення фото звіту готових ляльок
VІІІ. Підсумки заняття.
Керівник гуртка. Тепер ми з вами знаємо багато цікавого про янголів. Гадаю, що дивлячись на ваших лялечок ніхто не зможе залишитися байдужим. Вони такі унікальні та такі гарні, бо в них є частка вашої душі. Ваші Янголи несуть в собі тільки добрий початок тому, що коли ви їх створювали, думали тільки про добре, хороше. Маю надію, що і в майбутньому у вас з’явиться бажання творити прекрасне, а у своїх роботах ви й далі будете відроджувати традиції свого народу та любов до української культури. 
(Перегляд та оцінка фото виконаних ляльок, виявлення недоліків, вибір кращих робіт)
Тож тема, яку ми вивчали сьогодні на занятті, а саме, прийоми поетапного виготовлення ляльки «Янгол» та виконання практичної роботи показало, що ви засвоїли матеріал та активно попрацювали. Тому можна вважати, що мета заняття досягнута. Вважаю, що ми з вами й надалі будемо так само плідно трудитися.
ІХ. Прибирання робочих місць.
До побачення!
Додаток 1
 
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
Dolls by Marina Dyachenko - інструкційно-технологічна картка "Виготовлення ляльки "Янгол" до методичної розробки плану-конспекту з дистанційного навчання
За наступними покликаннями доступні два варіанти інструкційно-технологічної картки "Виготовлення ляльки "Янгол": 
1) https://drive.google.com/file/d/0B4iqW7lbPRG5Y0VJZUJzVEV6dVU/view?usp=sharing
2) https://drive.google.com/file/d/0B4iqW7lbPRG5Yk9NRHVua0UxX3c/view?usp=sharing
Додаток 2
За наступним покликанням доступна мультимедійна презентація: «Виготовлення ляльки «Янгол»: https://docs.google.com/presentation/d/1jPXMlJLEzXlfQ8N2Yv-WiVFzIdvsapubK9BJdaxbt9Y/edit?usp=sharing
Список використаної літератури:
1. Велика книга ляльок : Українські народні ляльки в зарисовках Людмили Орлової / упорядник, фаховий редактор, автор передмови і текстових вставок доктор мистецтвознавства, член-кореспондент НАН України Олександр Найден. – К. : ВД «Стилос», 2019. – 312 с.
2. Колесник Л. Янголята Святого Миколая / Л. Колесник - Черкаси: видавець Ю.Чабаненко, 2014.  28 с.
3. Найден О.С. Народна картина «Ангел стереже дітей» : Розвідки щодо походження семантики та образних факторів / Олександр Семенович Найден. – К. : ВД «Стилос», 2008. – 112 с. : іл.
4. Найден О.С. Українська народна іграшка : Історія. Семантика. Образна своєрідність. Функціональні особливості : [наукове видання] / Олександр Семенович Найден. – К.: АртЕк, 1999. – 255 с.
5. Найден О.С. Українська народна лялька: [наукове видання] / Олександр Семенович Найден. – К.: ВД «Стилос», 2007. – 240 с.
6. Найден О.С. Парадокс української ляльки : Українська народна лялька у світлі кроскультурних паралелей та аналогій. Обрядові функції. Конструктивний дизайн : [наукове видання] / Олександр Семенович Найден. – К. : Видавничий дім «Стилос», 2018. – 240 с.
7. Народні ляльки з колекції подружжя Людмили Орлової та Олександра Найдена. – К. : Видавництво ArtHuss, 2016. – 128 с.


#ASE #After_School_Education #E_Learning #E_Learning_After_School_Education #IAASE #Внешкольное_Образования #ДистанционноеОбучениеВО

Dolls by Marina Dyachenko - участь у Міжнародному проєкті «Дистанційне навчання у позашкільній освіті» | International projekt «E-Learning in After-School Education»_#ASE #After_School_Education #E_Learning #E_Learning_After_School_Education #IAASE #Внешкольное_Образования #ДистанционноеОбучениеВО



Dolls by Marina Dyachenko


2 коментарі:

  1. Дякую! Даже гарна і змістовна рохробка!

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро дякую за коментар! Дуже приємно, що Вам сподобалася! Буду рада, якщо створите Янголів за даними інстукційно-технологічними картками! Буду чекати звіту! Успіхів!

    ВідповістиВидалити