вівторок, 5 січня 2016 р.

4.3. ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Тези до виступу на обласному семінарі завідуючих відділами, методистів та керівників гуртків декоративно-вжиткового мистецтва багатопрофільних позашкільних навчальних закладів області на тему: «Підвищення якості навчально-виховного процесу у гуртках декоративно-ужиткового мистецтва (за матеріалами Всеукраїнського семінару)» 

Доброго дня, шановні колеги – учасники обласного семінару декоративно-вжиткового мистецтва багатопрофільних позашкільних навчальних закладів області!
Дозвольте мені, від імені педагогів Криворіжжя, привітати всіх присутніх у цьому залі − завідуючих відділами, методистів та керівників гуртків!
У грудні 2012 року в місті Києві відбувся Всеукраїнський семінар-практикум голів методичних об’єднань та керівників гуртків декоративно-ужиткового мистецтва, який був організований та проведений Українським державним центром позашкільної освіти.
Зацікавленість у проведенні зазначеного заходу виявили 52 представника позашкільних закладів з 22 областей України.
Відкрив семінар директор Українського державного центру позашкільної освіти, Олексій Сергійович Селіванов та зразковий театр-студія «Барвінок» Центру дитячої та юнацької творчості Дніпровського району  міста Києва (керівник Олена Ковалько).
Практична частина семінару-практикуму включала в себе майстер-класи: «Витинанки», «Писанкарство» (керівник Ігор Боднар, методист Заліщицького районного центру дитячої та юнацької творчості  Тернопільської області); «Фелтінг» (керівник Ірина Славна, керівник гуртка Ворошиловського районного центру дитячої та юнацької творчості м. Донецька); «Народна лялька» (керівник Світлана Остапенко, керівник гуртка Вінницького районного будинку школярів та юнацтва);  «Ліплення з пластиліну» (керівник Вікторія Колоколова, керівник народної студії міського Палацу дитячої творчості м. Горлівки Донецької області), «Плетіння на коклюшках» (керівник Таїсія Бей, керівник зразкового художнього колективу гуртка «Плетіння на коклюшках» Будинку творчості дітей та юнацтва Снігурівського району Миколаївської області).
Педагоги продемонстрували високий рівень підготовки та проведення майстер-класів з врахуванням сучасних вимог та дотриманням методики ведення занять (мотивація обраної теми, використання наочності, мультимедійних матеріалів, детальне подання технології, вільне володіння як практичними, так і теоретичними навиками, вміння створити відповідний емоційний   настрій).
Нам було презентовано роботу Всеукраїнської виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край», Всеукраїнської виставки науково-технічної творчості учнівської молоді «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!», виставки початкового технічного моделювання.
На екскурсії  в Державному музеї  іграшки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України нам було представлено оригінальні роботи дітей та учнівської молоді позашкільних навчальних закладів України в численних видах художньої практики:  плетіння і ткацтво, розпис і вишивка, різьблення і виточування, а також різноманітних  видах декоративно-ужиткової творчості: печворк, орігамі, квілінг, ікебана, вишивка, бісероплетіння, різьблення по дереву, тістопластика та інші.
Також в рамках семінару було заплановано обмін досвідом роботи.
«В основу сучасної художньої творчості покладено традиції народного мистецтва − невичерпного джерела вигадки, спостережливості, смаку, різноманітності кольорових поєднань, орнаментальних мотивів і форм. Передаючись із покоління в покоління, з уст в уста, з рук в руки, у різноманітності проявів народне мистецтво завжди було і є ґрунтом для спілкування людей, тим невичерпним джерелом пізнання історії та культури, звідки йдуть витоки професійної майстерності.
Заступник директора Українського державного центру позашкільної освіти, Олена Василівна Педоренко відзначила, що проведення подібних заходів є потужним стимулом до обміну досвідом і сприяють налагодженню творчих зв’язків між центрами, будинками та палацами дитячої та юнацької творчості. На сьогодні, актуальним залишається питання вивчення і узагальнення кращого досвіду роботи в регіонах та видання учбово-методичної літератури з питань, підготовки, організації та проведення всіх заходів по вивченню і популяризації народного мистецтва.
(Демонстрація фотоматеріалів Всеукраїнського семінару-практикуму голів методичних об’єднань та керівників гуртків декоративно-ужиткового мистецтва)
Завершуючи свій виступ, я хочу подякувати всім учасникам та організаторам таких методичних заходів. Ми дуже раді, що маємо нагоду ділитися своїм досвідом та бути почутими, ми вдячні всім за вашу увагу та підтримку.
До зустрічі на наступних семінарах!





Немає коментарів:

Дописати коментар