вівторок, 5 січня 2016 р.

4.4. ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Доповідь на міський семінар-практикум «Розвиток науково-дослідницької, творчо-пошукової, експериментальної діяльності, раціоналізаторства та винахідництва учнів шляхом створення єдиної системи партнерської співпраці ЗНЗ та ПНЗ» на тему: «Фольклорно-етнографічні експедиції – невід’ємна практична частина учнівського наукового дослідження відділення «Мистецтвознавство та фольклористика» (на прикладі роботи гуртка «Народна іграшка» КПНЗ «Центр дитячої та юнацької творчості «Гармонія»)


Національно-культурне відродження України передбачає зростання ролі процесу виховання підростаючого покоління на основі народних традицій, народної культури, оволодіння технікою народних ремесел.

Заняття в гуртку «Народна іграшка» виховують у дітей почуття національної самосвідомості, любові до своєї країни, до рідного краю, залучають гуртківців до активної праці, прищеплюють повагу до народного мистецтва. Вміння помічати й розуміти прекрасне, цінувати його, створювати своїми руками витвори мистецтва, збагачують духовний світ дітей.

Гурток «Народна іграшка» працює за програмою складеною на основі «Програми гуртка моделювання іграшок-сувенірів» (Гайдай Л.М., Козачок О.В.) та «Програми гуртка іграшки» рекомендованих Міністерством освіти і науки України 2007, 2009.

При підготовці програми були враховані положення таких норма­тивних документів:
  • Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.1996 р.; 
  • Закон України «Про освіту» від 23.03.1996 р. № 100/96-ВР; 
  • Закон України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-Ш; 
  • Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2004 р. № 2402-Ш; 
  • Національна доктрина розвитку освіти, затверджена Указом Президента України від 17.04.2002 р. № 347/2002; 
  • Концепція позашкільної освіти та виховання, затверджена ко­легією Міністерства освіти України 25.12.1996 р.; 
  • Програма розвитку позашкільних навчальних закладів на 2002-2008 рр., затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2002 р. № 378; 
  • Положення про позашкільний навчальний заклад, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 433; 
  • Положення про порядок індивідуальної та групової робо­ти в позашкільних навчальних закладах, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 11.08.2004 р. № 651 (зі зміна­ми, внесеними згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 10.12.2008 р. № 1123); 
  • Типові навчальні плани для організації навчально-виховного процесу в позашкільних навчальних закладах системи Міністерства освіти і науки України, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 22.07.2008 р. № 676; 
  • Положення про малу академію наук учнівської молоді, затвер­джене наказом Міністерства освіти і науки України від 09.02.2006 р. №90; 
  • Державної цільової програми роботи з обдарованою учнівською молоддю на 2007-2014 рр. тощо.

Результатом роботи гуртка є участь в численних виставках, фестивалях, конкурсах.
В переліку нагород гуртка «Народна іграшка»:
  • Диплом третього ступеню Х Дитячого Міжнародного фестивалю мистецтв «Таланти ІІІ Тисячоліття» за перемогу у художньому конкурсі. 
  • Три роки поспіль гуртківці отримували нагороди міністерства культури та туризму-2006 рік, Верховної Ради-2007 рік, міністерства культури та туризму-2008 рік, на Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченому Шевченківським дням «Об’єднаймося ж, брати мої» у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». 
  • Диплом І ступеню ІІ регіональної виставки народної іграшки «Русские потешки» - Росія, м. Северодвинськ – за перемогу в номінації «Традиційна іграшка». 
  • Диплом І ступеню на «Всеукраїнському дитячому фестивалі народної іграшки-2009». 
  • Дипломи ІІ та ІІІ ступеню у Всеукраїнській виставці-конкурсі «Український сувенір-2012».

Неодноразово роботи гуртківців були високо оцінені на міському, обласному турах та ставали переможцями Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Знай і люби свій край», міській та регіональній дитячо-юнацької виставці традиційних народних промислів «З Україною в серці», міській виставці української народної іграшки «З колиски духовності», міській виставці «Країна – Фантазія», міській виставці «Різдвяні свята», міському фестивалі національних культурних товариств «Єдина родина – моя Україна», ІV Обласному фестивалі-ярмарку «Петриківський дивоцвіт-2011» присвяченому 20 річниці Незалежності України, ставали Лауреатами міської премії «Обдаровані діти – надія Криворіжжя» та відзнаки Криворізького міського голови для обдарованих дітей і молоді.

Опанувавши мистецтво виготовлення народної іграшки вихованці гуртка залучаються до пошукової, дослідницької діяльності, беруть активну участь в науково-дослідницьких та науково-практичних конференціях: «Пектораль», «Мій рідний край, моя земля очима сучасників», «Сучасне народознавство: методи, здобутки, проблеми розвитку на Наддніпрянщині».

Участь в обласній фольклорно-етнографічній експедиції «До народних джерел», допомагає вихованцям глибше та повніше зрозуміти процес розвитку і становлення національної культури, дає змогу залучитися їм до глибокого вивчення надбань культурної спадщини малої Батьківщини та України в цілому.

Так, роботи: «Дослідження фольклорної спадщини Верхньодніпровського району на прикладі пісень та легенд» та «Фольклорні записи з Покровського району Дніпропетровської області» Дьоміної Тетяни були визначені переможцями міського конкурсу пошуково-дослідницьких робіт обласної фольклорно-етнографічної експедиції «Звичаї, обряди і традиції мого краю-2012».

Підсумком теоретичних досліджень та результатом художньо-творчої діяльності на вищому рівні є науково-дослідницькі роботи, виконані дітьми – дійсними членами Малої академії наук України:
2007-МАН 
  • «Лялька Середньої Наддніпрянщини» - Земляна Анастасія. 
  • «Етнографічні ознаки чоловічого поясного одягу» - Колос Валерія.
2008-МАН

  • «Традиції та технології виготовлення української народної ляльки на Дніпропетровщині» - Земляна Анастасія (ІІ місце).

2009-МАН

  • «Традиції та технології виготовлення вишиванки на Криворіжжі» - Фурса Лариса (ІІІ місце).

2010-МАН
  • «Сучасне українське весілля на Криворіжжі» - Фурса Лариса. 
  • «Фольклорні традиції українського селянського середовища та їхній вплив на образний та змістовний характер обрядових ляльок на Криворіжжі» - Герасименко Ольга.
2011-МАН
  • «Вплив новаторського стилю Андрія Рубльова на становлення іконописного мистецтва» - Аврамчук Роман. 
  • «Складові елементи українського ярмарку на Криворіжжі» - Дьоміна Тетяна. 
  • «Обрядові ляльки на Криворіжжі» - Безсмертна Лідія (ІІ місце).
2012-МАН

  • «Інтерпретація й розвиток фольклорної традиції на Покровщині» (на матеріалах фольклорно-етнографічної експедиції «До народних джерел» - літо 2011 року) - Дьоміна Тетяна.


Сьогодні випускники гуртка «Народна іграшка»  є студентами та випускниками Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ Криворізького національного університету, Львівського коледжу мистецтв.

Вихованці гуртка являються членами обласної спілки творчо обдарованих дітей, криворізької міської спілки творчо обдарованих дітей та членами районного СТОД «Паросток».

Проте існують деякі проблеми:
  • Питання підготовки до написання базового компоненту залишається відкритим. 
  • Бракує сучасної наукової літератури з відповідного напряму.

Але сподіваємось на більш с подальше активне сприяння з боку педагогів української мови та літератури загальноосвітніх навчальних закладів району. Оскільки базова дисципліна Малої академії наук України ґрунтується на партнерстві та співпраці у системі «педагог – вихованець – науковий керівник».
За наступним посиланням доступна презентація-доповідь на міський семінар-практикум "Розвиток науково-дослідницької, творчо-пошукової, експериментальної діяльності, раціоналізаторства та винахідництва учнів шляхом створення єдиної системи партнерської співпраці ЗНЗ та ПНЗ" на тему: "Фольклорно-етнографічні експедиції - невід'ємна практична частина учнівського наукового дослідження відділення "Мистецтвознавство та фольклористика" (на прикладі роботи гуртка "Народна іграшка" ЦДЮТ "Гармонія"):  

Немає коментарів:

Дописати коментар